Reseptit

Tässä valikoiduista resepteistämme neljä. Parhaan tuloksen saat käyttämällä luomukasviksia ja luomulihaa, ne tuovat puhtaan ja perinteikkään maun ruokaan kuin ruokaan.


Tämä resepti on saatu yhteistyökumppaneiltamme Matinkylän Martoilta. Olemme käyttäneet sitä jo vuosia ja todenneet parhaaksi.

1000:lle tontulle

Raaka-aineet:

40 litraa
33 l vettä
5,6 kg riisiä
4x 1,5 l Valion laktoositonta kuohukermaa
180 g suolaa ja 0,5 palaa laktoositon voi

80 litraa
66 l vettä
11,2 kg riisiä
8,5x 1,5 Valion laktoositonta kuohukermaa
360 g suolaa
1,5 palaa laktoositonta voita

100 litraa
82 l vettä
14 kg riisiä
10,6 x 1,5 l Valion laktoositonta kuohukermaa
450 g suolaa
2 palaa laktoositonta voita

Puuron valmistus

Huuhtele riisit esim. pastasiivilässä ja laita voin (Valion laktoositon voi) kanssa kylmään veteen keittimen kattilaan. Näin näet veden kuumenemisen siitä kun voi alkaa sulaa. Kiehauta vesi (30-45 min) ja noin tunnin kuluttua alkaa puuroutuminen.

Jos puuroutuminen on mielestäsi liian nopeaa, niin kaada tilkka kylmää vettä. Kun riisit ovat puuroutuneet ja pehmeät, lisää kerma vähitellen ja sekoita hyvin. Lisää suola löysään puuroon ja sekoita hyvin. Vähennä lämpöä tarpeen mukaan jotta puuro ei pala kattilan reunoihin.

Jos puuro on liian sakeaa, lisää kuumaa vettä ja sekoita hyvin.

Lisukkeina voit käyttää kanelia, laktoositonta maitojuomaa ja Valion Luumu/Rusinakeittoa.


50 litran kattilaan tarvitset

11kg
150g
300g
n. 3,5 kg

herneitä
lihaliemijauhetta
suolaa
Tuusulan savustamon palvikinkkukuutioita

Jos haluat tehdä kasvishernekeittoa, niin korvaa palvikuutiot 2,5 kg:lla porkkanakuutioita ja lihaliemen tilalle käytä kasvisliemijauhetta (Knorr tai Saarioinen).

Pese herneet edellisenä iltana melalla sekoittaen kylmässä vedessä ja jätä yöksi likoamaan valmiiksi keittimeen. Katso että herneitten päällä on ainakin vaaksa vettä. Jos teet kasvishernekeittoa, laita se 2,5 kg porkkanakuutioita herneitten kanssa kattilaan.

H-4

Keitin ulos ja tuli pesään. Katso että herneitten päällä on vaaksa vettä. Käy ½ tunnin välein lisäämässä puita.

H-2½

Viimeistään nyt alkaa keitto kiehua ja päälle muodostuu epämääräistä vaahtoa. Heitä vaahto kauhalla pois ja sekoita herneet pohjaa myöten melalla.

Jotta keitto ei kiehuisi yli, lisää enää vain pari puuta. Sekoita keittoa aina puita lisätessä kunnolla nurkkia ja pohjaa myöten. Näin eivät jo kypsät herneet tartu pohjaan.

H-1

Lisää 50 litran kattilaan 150 g lihaliemijauhetta, 300 g suolaa ja 1 dyno eli noin 3,5 kiloa palvikinkkukuutioita. Sekoita hyvin!

Sulje nyt kannen salparuuvit ja anna keiton hautua pienellä tulella (max. 2 puuta) tarjoiluun asti. Isossa keittimessä voit sulkea savupellin ja suuluukkujen ilmareiät ja pikkukeittimessä voit ottaa savupiipun pois ja sulkea kannella savuaukon. Näin ilma ei kierrä keittimessä ja se pysyy pitempään kuumana. Jos joudut hinaamaan keitintä samalla pitäen tulta pesässä, muista sulkea savupelti ja kaikki vetoluukut.

Lisukkeina keiton kanssa voit tarjoilla sipulimurskaa, sinappia, meiramia ja smetanaa. Lisukkeita ei pidä sekoittaa keittoon, vaan jokainen ottakoon makunsa mukaan. Kyytipojaksi hernekeitolle sopii näkkileipä tai voimakasmakuinen ruisleipä.

H-HETKI

Herkullisen keiton jako voi alkaa!


Resepti 80:lle hengelle

Raaka-aineet:

3 kg
4 kg
2,5 kg
2,5 kg
2,5 kg
2,5 kg
400 g
2 kg
2 kg
4 dl
2 dl
3 dl
5 dl
3 l

parboil -riisiä
marinoituja broilerin fileesuikaleita
sipulirenkaita
papupaloja
herneitä
paprikasuikaleita tai WOK -vihanneksia
Valkoliekki -valkosipulimurskaa
ananasviipaleita
mustia oliiveja
kurkumaa
chilipippuria
inkivääriä
soijakastiketta
rypsiöljyä

yhteensä noin 24 kiloa, eli 300g annos riittää noin 81:lle ruokailijalle

Paellan valmistus

Hauduta riisi kattilassa seuraavasti: keitä 5 litraa vettä kiehuvaksi, lisää 75 g lihaliemijauhetta kiehuvaan veteen ja kaada ja sekoita sekaan riisi. Katkaise lämpö jos käytät kaasukeitintä. Jos puukeitin, varo lisäämästä puita. Anna hautua ja sekoita usein.

Laita kaikki polttimen kehät täysille. Kaada 2 litraa öljyä kuumalle pannulle ja paista broileri, sitten kuullota sipuli, sulata pavut, herneet, paprikasuikaleet. Kukin laji kypsennetään ennen seuraavan asettamista pannulle ja sulaneet/kypsät siirretään pannun reunoille.

Sammuta keskimmäinen poltin ja säädä kaksi suurinta pienimmälle teholle.

Kun kylmälaatikko on tyhjä kasviksista, levitä haudutettu riisi paellan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Sirottele riisin sekaan ensin kurkuma, sitten chili ja inkivääri, sekoita. Kaada päälle mustia oliiveja liemineen makusi mukaan, levitä valkosipulimurska tasaisesti koko alalle, samoin sen jälkeen soijakastike, ja sekoita koko komeus kunnolla pannun pintaa myöten. Hyvä kokki käyttää oikeaa lämpöä, sopivasti öljyä ja sekoittaa paellan pannun pintaa myöten niin, ettei polttimen renkaittenkaan kohta pala kiinni.

Sammuta suurin poltin elikkä nyt jää käyttöön ainoastaan keskimmäinen ja sekin pienimmällä teholla.

Kun kosteus on haihtunut, voit tarvittaessa kaataa pannun keskustaan lisää öljyä. Sekoita paella nyt uudelleen pannun pintaa myöten niin, että kaikki ruoka-aineet ovat sekaisin ja mausteet tasaisesti levinneet. Muotoile kumpu vaikkapa täytekakun muotoiseksi ja päällystä ananasrenkailla. Osan ananasmehusta voit kaataa tasaisesti paellan päälle. Peitä nyt paella alumiinifoliolla ja 15 minuutin kuluttua voit jakaa ystävillesi tosi maukasta paellaa. Juomat joukon mukaan, mutta ainakin tuorejuustolevitteellä voideltu patonki ja salaatti täydentävät herkuttelun.

Jos pannulle jää vielä paellaa, laita se uunivuokaan, folio päälle ja sitten voi lopun syödä vaikka yöruokana.

Pannu puhdistetaan lastalla, pyyhitään puhtaaksi ja jätetään siihen öljyinen pinta, jotta sen herkkä pinta ei ruostu. Jos kokille on käynyt vahinko ja pinta on palanut, kaada kuumalle pannulle vettä ja kiehuta palanut pois. Se irtoaa muovilastalla. Kuivaa pannu tämän jälkeen ja levitä siihen rypsiöljy.

Pannu on teräskuulapuhallettu ja melkein yhtä arka kuin Teflon -pinnoitettu. Pidä siitä hyvää huolta.


50:lle ruokailijalle

Tästä tulee noin 10 litran ämpärillinen taikinaa:

7 l
8
2,8 kg
n. 30 g

täysmaitoa
kananmunaa
puolikarkeita Kruunu-vehnäjauhoja tai vastaavia
Pan-suolaa

Vatkaa munat vaahdoksi ja maito vatkaimella. Lisää vehnäjauho samalla sekoittaen. Lisää suola vasta ennen paistamista, jotta maito ei juoksetu ja anna vetäytyä vähintään 20 minuuttia ennen paistamista. Tarkista, että taikina on juoksevaa; juoksevasta taikinasta saat ne ohuet ja herkulliset letut. Helpointa on käyttää paistorasvana juoksevaa margariinia. Yhdellä pannulla paistaa tunnissa noin 30 lettua.

Paistamiseen voit vuokrata meiltä grillin, johon sopii kaksi pannua ja tunnissa paistat tällä noin 60 suurta, herkullista muurikkalettua.

Jos haluat oikein pitsisiä lettuja, niin sekoita taikinaan kahvikupillinen Vichyä. Johan alkaa syntyä rapeaa pitsireunaa.

Kyytipoikana voi olla pelkkä hieno sokeri tai mansikka/vadelmahillo tai vielä hillojen lisäksi vatkattu kermavaahto tai kesällä vaniljajäätelö.

Siitä vaan ystävät letuilla herkuttelemaan!